top of page
Foto van schrijver GJ de Heus

Mindfulness en autisme, een goede match

Bijgewerkt op: 11 aug 2024

Plaatje van vrouw die ontspannen is

Wat is mindfulness?


Mindfulness is een techniek die helpt om in het moment te leven, bewust te zijn van je gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen zonder daar direct op te reageren. Het draait om aandachtig en zonder oordeel aanwezig te zijn in het hier en nu. Voor mensen met autisme kan mindfulness een waardevol hulpmiddel zijn om beter om te gaan met stress, overprikkeling en emotionele uitdagingen.


Waar helpt mindfulness bij autisme?

Mindfulness kan effectief zijn in verschillende situaties waar mensen met autisme zich vaak in bevinden. Het helpt bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van focus en concentratie, en het bevorderen van emotionele regulatie. Dit is vooral nuttig in sociale situaties of omgevingen die overprikkelend kunnen zijn.


Wie kan baat hebben bij mindfulness?

Mindfulness kan nuttig zijn voor zowel kinderen als volwassenen met autisme. Het kan worden toegepast door individuen met autisme zelf, maar ook door ouders, leraren en therapeuten die werken met mensen met autisme. Daarnaast kunnen ook familieleden en verzorgers baat hebben bij mindfulness om beter om te gaan met de dagelijkse uitdagingen die autisme met zich mee kan brengen.


Wanneer en waar kan mindfulness worden toegepast?

Mindfulness kan op elk moment en in verschillende omgevingen worden toegepast. Het kan thuis worden beoefend, op school, of in een therapeutische setting. Er zijn geen specifieke momenten waarop mindfulness moet worden toegepast; het kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het opstaan, eten, of zelfs tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken.


Hoe werkt mindfulness bij autisme?

Mindfulness werkt door mensen te leren hoe ze hun aandacht kunnen richten op het huidige moment, zonder zich te verliezen in gedachten of emoties. Voor mensen met autisme kan dit betekenen dat ze leren om prikkels en emoties beter te reguleren. Mindfulness kan worden aangeleerd door middel van eenvoudige ademhalingsoefeningen, meditatie, of door het bewust aandacht besteden aan alledaagse activiteiten. Over tijd kan dit leiden tot een verbeterd welzijn en een betere omgang met de uitdagingen van autisme.


Conclusie

Mindfulness biedt een waardevolle manier voor mensen met autisme om meer controle te krijgen over hun gedachten en emoties. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kunnen zij beter omgaan met stress en overprikkeling, wat hun algemene welzijn en sociale interacties ten goede komt.



Annelies Spek is een klinisch psycholoog en onderzoeker op het gebied van autismespectrumstoornissen (ASS). Ze is werkzaam bij het Autisme Expertisecentrum van de RINO Groep in Nederland en heeft veel bijgedragen aan het begrip en de behandeling van autisme. Ze is auteur van verschillende boeken over autisme, waaronder "Autismespectrumstoornissen bij volwassenen: een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners" en "Mindfulness bij volwassenen met autisme". Ze wordt erkend voor haar expertise op het gebied van autisme en haar inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met autisme en hun omgeving.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page