Het Herkennen van Autisme: Kenmerkende Gedragingen
Bijgewerkt op: 20 okt 2023
Het herkennen van autisme bij een cliënt kan een waardevolle stap zijn naar het bieden van de juiste ondersteuning en begeleiding. Hoewel autisme een spectrumstoornis is en dus variabel kan zijn, zijn er enkele kenmerkende gedragingen en observaties die kunnen bijdragen aan de herkenning van autisme.
Bij een vermoeden van autisme is het belangrijk om dit te bespreken met je huisarts en / of praktijkondersteuner GGZ. Zij kunnen je helpen met een verwijzing voor een diagnostisch onderzoek. Een diagnose autisme is helpend, omdat je dan gebruik kunt maken van hulpverlening vanuit bijvoorbeeld het UWV, WMO, WLZ of jouw zorgverzekering. Hierbij is het belangrijk dat je leert zo veel mogelijk zelf regie te nemen over jouw leven, maar ondersteuning te krijgen op de zaken waar dat (nog) niet lukt.
Hier zijn enkele veelvoorkomende gedragingen en observaties die als aanwijzingen kunnen dienen. Het is belangrijk op te merken dat dit gedrag niet altijd op autisme wijst en dat autisme een zeer diverse stoornis is. Het is van cruciaal belang om professionele beoordeling en diagnose te stellen bij vermoedens van autisme.
1. Mijden van oogcontact en wegkijken: Mensen met autisme hebben vaak moeite met oogcontact. Ze kunnen wegkijken om overstimulatie te voorkomen.
2. Monotoon spreken en gebrek aan wederkerigheid: Autistische individuen kunnen in hun spraak monotoon zijn en lijken soms ook ze een lesje opzeggen, met weinig wederkerigheid in de interactie.
3. Rigide herhaling van handelingen: Ze vertonen vaak herhaalde gedragingen, zoals het tikken met een pen of wiebelen met hun voet.
4. Accentuering van details buiten de context: Ze kunnen zich sterk gericht op details en fragmenten die voor anderen niet direct duidelijk zijn.
5. Beperkte interesse in anderen: Autistische personen tonen soms een beperkte interesse in anderen en kunnen zich sterk richten op hun eigen onderwerpen en belevingswereld.
6. Moeite met affectregulatie: Ze kunnen moeite hebben met het ingewikkelde van emoties zoals boosheid, angst en warmte.
7. Motorische vaardigheden: Autistische individuen kunnen houterig zijn in hun motoriek en vertonen soms aangeleerde bewegingen.
8. Nervositeit en afleiding: Ze kunnen snel zenuwachtig worden, en externe prikkels zoals geluiden, gebaren of beelden in de omgeving kunnen hen sterk afleiden.
9. Moeite met gespreksstructuur: Autistische personen kunnen moeite hebben met het begrijpen van open vragen en afwijkende vragen in een gesprek.
10. Sterke focus op één onderwerp: Ze kunnen dwangmatig blijven praten over één onderwerp, zelfs als anderen interesse verliezen.
Als coach, ouder, docent, werkgever, enz is het essentieel om autismevriendelijk te zijn. Dit betekent dat je respectvol en begripvol bent, en je aanpast aan de behoeften van je cliënt. Elke persoon met autisme is uniek, met sterke punten en uitdagingen. Het herkennen van autisme is de eerste stap naar het bieden van de juiste ondersteuning en het helpen van je cliënt om hun doelen te bereiken.
Comments