top of page
Foto van schrijver GJ de Heus

Autisme bij vrouwen: Wat zijn de belangrijkste symptomen?

Vrij in camouflage kleding

Autisme kan zich op verschillende manieren manifesteren bij mensen die bij de geboorte als vrouwelijk zijn geclassificeerd. Een sleutelkenmerk is het maskeren of camoufleren van symptomen, wat kan leiden tot een latere diagnose. Onderzoek suggereert dat vrouwen vaker dan mannen symptomen verbergen om zich aan te passen aan sociale situaties. "Maskeren," of "camoufleren," houdt in dat gedrag wordt aangepast om autismesymptomen te onderdrukken in sociale situaties of om levens- en communicatievaardigheden te ontwikkelen waarmee iemand zelfstandig kan leven.


Sommige mensen gebruiken mogelijk de term "hoogfunctionerend" om mensen te beschrijven die geen stereotiepe symptomen van autisme vertonen, geen verstandelijke beperking hebben en een intelligentiequotiënt (IQ) van ongeveer 70 of hoger hebben. Deze term is echter problematisch omdat intellectuele vermogens niet noodzakelijk correleren met functionele vermogens, en deze categorisatie kan ervoor zorgen dat bepaalde mensen niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. In plaats daarvan is het belangrijk om autisme te erkennen als een spectrum en subtypes van autisme te identificeren op basis van functionele en cognitieve vermogens. Dit artikel zal kijken naar de belangrijkste symptomen van autisme bij vrouwen. Het zal ook uitleggen wat iemand kan doen als ze denken dat ze autistisch zijn.


Belangrijkste Symptomen

Volgens een casusserie uit 2021 is het camoufleren een belangrijk kenmerk van autisme bij vrouwen.

Dit betekent dat ze vaak sociale moeilijkheden maskeren door technieken te gebruiken om te proberen zich "aan te passen" aan niet-autistische leeftijdsgenoten, zoals het kopiëren van hoe anderen zich gedragen in sociale situaties. Hierdoor kan het moeilijk zijn voor anderen om de tekenen en symptomen van autisme bij vrouwen te herkennen.


Waar ze wel zichtbaar zijn, omvatten de belangrijkste symptomen.


  • Sociale moeilijkheden

  • Moeite met oogcontact maken

  • Gevoeligheid voor prikkels

  • Moeilijkheden met executieve functies

  • Obsessieve interesses

  • Slaapproblemen

  • Moeilijkheden met het reguleren van emoties

  • Repetitieve gedragingen

  • Angst en depressie


Autisme bij vrouwen versus autisme bij mannen

Symptomen van autisme kunnen bij vrouwen subtieler of minder typisch lijken dan bij mannen. Dit kan verband houden met het feit dat onderzoek suggereert dat autistische vrouwen meer geneigd zijn om moeilijkheden te internaliseren en camouflering te gebruiken om symptomen te maskeren en in sociale situaties te passen. Deze factoren kunnen het risico op geestelijke gezondheidsproblemen bij vrouwen met autisme vergroten.


Diagnose

Autistische vrouwen ontvangen meestal later in het leven een diagnose dan mannen, vooral bij vrouwen met een gemiddeld of hoger dan gemiddeld intellectueel vermogen. Omdat symptomen bij vrouwen zich mogelijk anders of subtieler presenteren dan bij mannen, en vrouwen misschien meer geneigd zijn om autismesymptomen te maskeren, kan het moeilijk voor hen zijn om een diagnose te krijgen.

Als mensen denken dat ze symptomen van autisme hebben, kunnen ze met een arts praten en vragen om een verwijzing voor een autismescreening en -evaluatie. Het verkrijgen van een juiste diagnose kan mensen helpen om eerder ondersteuning te krijgen.


Ondersteuning

Om vrouwen met autisme effectief te ondersteunen, zijn verschillende benaderingen en strategieën essentieel, zoals gedeeld door experts en individuen met autisme zelf. In het Brabants Dagblad ‘Ophouden met vooroordelen en stereotypes’ van 26 maart 2022 zeiden zij er het volgende over.


Suzanne Rijken, die autisme heeft, benadrukt het belang van open communicatie. Ze adviseert anderen om niet zomaar aan te nemen, maar door te vragen als iets niet duidelijk is. Smalltalk vermijden en direct het gesprek aangaan wordt ook aanbevolen. Het is van belang om vrouwen met autisme de tijd te geven om te reageren, aangezien ze soms langer nadenken. Open vragen kunnen moeilijk zijn, dus het is nuttig om specifieker te zijn in wat je wilt weten. Respecteren van rustwensen is ook cruciaal, zonder direct naar gevoelens te vragen. Bovendien is het aan te raden om je goed te verdiepen in autisme om vooroordelen te vermijden.


Klinisch psycholoog Annelies Spek suggereert om mensen met autisme zo min mogelijk sociale verplichtingen op te leggen, zoals groepsactiviteiten tijdens pauzes. Een vast aanspreekpunt en duidelijke afspraken zijn belangrijk, evenals een vaste en prikkelarme werkplek. Thuiswerken moet worden aangemoedigd als dat goed werkt voor de persoon met autisme. Sociale gesprekjes dienen tot een minimum te worden beperkt, en het creëren van een rustige thuisomgeving is cruciaal, vooral voor partners. Ook het verdelen van taken moet worden overwogen, aangezien sommige taken als uitdagender worden ervaren dan anderen.


Klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys onderstreept het belang van balans voor mensen met autisme. Het is cruciaal om te weten waar energie in gestoken moet worden en waar niet, om overprikkeling te vermijden en om grenzen te respecteren. Het is essentieel om serieus te nemen dat mensen met autisme sneller uitgeput kunnen raken en meer hersteltijd nodig hebben. Werkomgevingen moeten hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door na de pauze extra rustmomenten in te plannen.


Kortom, door open communicatie, het verminderen van sociale verplichtingen, het bieden van een prikkelarme omgeving, het respecteren van rust en balans, en het verdelen van taken, kunnen mensen met autisme effectief worden ondersteund. Het is belangrijk om individuele behoeften en voorkeuren te erkennen en hierop in te spelen. Autisme is een complexe aandoening die verschillende presentaties kan hebben bij vrouwen. Door bewust te zijn van de kenmerken kunnen mensen tijdig de juiste ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

117 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page