top of page
Foto van schrijver GJ de Heus

Altijd weer te laat

Sommige mensen met autisme hebben moeite met het ontwikkelen en handhaven van een goed tijdsbesef. Dit kan verschillende oorzaken hebben die verband houden met autisme en de manier waarop de informatieverwerking in de hersenen plaatsvindt.


Wat veroorzaakt dit gebrek aan een goed tijdsbesef?


Ten eerste kan een beperkte flexibiliteit in denken en moeite met het begrijpen van abstracte concepten een rol spelen bij het tijdsbesef. Tijd is een abstract concept dat moeilijk te begrijpen kan zijn voor mensen met autisme, omdat het niet tastbaar of visueel is. Het kan moeilijk zijn om te begrijpen hoe tijd verloopt, hoe lang bepaalde activiteiten duren en hoe deze in relatie staan tot elkaar.


Daarnaast kunnen sensorische gevoeligheden een rol spelen. Mensen met autisme kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels, zoals geluiden, visuele input of interne lichamelijke sensaties. Deze gevoeligheid kan hun aandacht richten op specifieke details of sensorische ervaringen, waardoor ze zich minder bewust zijn van de tijd die verstrijkt.


Verder kunnen executive functie-uitdagingen, zoals problemen met planning, organisatie en het inschatten van tijdsduur, ook bijdragen aan het verminderde tijdsbesef bij mensen met autisme. Deze executieve functies zijn verantwoordelijk voor het beheren en organiseren van informatie, en kunnen moeilijker zijn voor mensen met autisme.


Uiteraard is belangrijk om te benadrukken dat niet alle mensen met autisme moeite hebben met tijdsbesef. Elk individu met autisme is uniek en kan verschillende sterke en zwakke punten hebben. Sommige mensen met autisme ontwikkelen juist een zeer sterk tijdsbesef en hebben een uitstekend gevoel voor tijd. Het is afhankelijk van de specifieke kenmerken en individuele verschillen van elke persoon.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page