Logo de Hit

Results

-

#1. Mensen met autisme zijn flexibel

Het is een groot misverstand dat autistische mensen niet flexibel kunnen zijn. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in dat de meesten het lastig vinden wanneer dingen last minute veranderen. Maar wanneer er goed en duidelijk gecommuniceerd wordt, kunnen mensen met autisme zich prima aanpassen.

#2. Mensen met autisme zijn gevoelig

Om gevoelens bij een ander te zien, moet je open staan en gericht zijn op een ander. Dat open staan, daar zijn mensen met autisme vaak juist erg goed in! De ogen van een ander tijdens een gesprek ontwijken, is bijvoorbeeld geen blijk van gebrek aan interesse, maar de bescherming tegen een teveel aan emoties die via de ogen uitgezonden worden. Maar inlevingsvermogen toont zich door op die gevoelens sociaal-emotioneel wenselijk te reageren. Dát gedeelte is bij mensen met autisme vaak minder praktisch toegerust. Bron

#3. Mensen met autisme zijn niet sociaal

Dat iemand op een andere manier op prikkels reageert, betekent niet dat diegene niet kan genieten van interactie of niet sociaal kan zijn. Is het asociaal als iemand geen oogcontact maakt, als dat betekent dat diegene het gesprek daardoor makkelijker kan volgen?

#4. Mensen met autisme zijn verstandelijk gehandicapt

Autisme komt voor bij alle IQ-niveaus. Bij verstandelijke beperkingen, maar ook bij hoogbegaafdheid. En alles ertussenin.

#5. Autisme komt alleen voor bij kinderen

en grote misvatting, ook of juist door de media, is dat alleen kinderen autisme lijken te hebben. Het is daardoor dan ook de grootste misvatting dat dit ‘over’ gaat. Dit leidt tot veel onbegrip.

#6. Als iemand autisme heeft, dan zie je dat direct

Soms merk je al vrij snel aan iemand dat diegene autisme heeft. Maar net zo vaak heb je er geen idee van. Sterker nog: veel mensen hebben er zélf jarenlang geen idee van, totdat hun autisme op latere leeftijd aan het licht komt.

#7. Ach iedereen heeft wel een beetje autisme

Een diagnose begint pas wanneer je zo’n 70 tot 75% van de autistische kenmerken bezit en dit je dagelijkse leven belemmert. Hij kan bovendien alleen gesteld worden door een GZ psycholoog of psychiater. Dus ja, er is zeker een verschil tussen ‘autistische trekjes’ en autisme.
Afronden