top of page

Hebben mensen met autisme ook ADHD?

Bijgewerkt op: 23 aug.

Vrolijke vrouw poseert in een kantoor

Wat is de combinatie van ADHD en autisme?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme zijn twee verschillende neuroontwikkelingsstoornissen die vaak samen voorkomen. Wanneer iemand zowel kenmerken van ADHD als autisme vertoont, wordt dit een comorbide of gecombineerde diagnose genoemd. Bij mensen met deze combinatie kunnen kenmerken van beide stoornissen elkaar versterken of elkaar tegenwerken, wat leidt tot unieke uitdagingen.


Waar speelt deze combinatie een rol?

De combinatie van ADHD en autisme speelt een rol in verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals op school, op het werk, en in sociale interacties. In de klas kan een kind moeite hebben met concentratie door de aandachtsproblemen van ADHD en tegelijkertijd problemen ondervinden met het begrijpen van sociale signalen vanwege autisme. Op de werkplek kunnen volwassenen met deze combinatie uitdagingen tegenkomen met het organiseren van hun werk en het omgaan met sociale interacties.


Wie wordt beïnvloed door de combinatie van ADHD en autisme?

Kinderen en volwassenen kunnen beiden worden beïnvloed door een combinatie van ADHD en autisme. Ouders, leraren, en zorgverleners spelen een belangrijke rol in het herkennen en ondersteunen van deze individuen. Professionals zoals psychologen, psychiaters, en andere zorgverleners zijn betrokken bij het diagnosticeren en ontwikkelen van ondersteuningsplannen om de sterke punten van deze mensen te benutten en hun uitdagingen aan te pakken.


Wanneer wordt de combinatie van ADHD en autisme merkbaar?

De combinatie van ADHD en autisme kan op jonge leeftijd merkbaar worden. Vaak wordt dit duidelijk wanneer kinderen moeilijkheden hebben met het concentreren in de klas, zich hyperactief gedragen, of problemen ondervinden met sociale interacties. Sommige volwassenen ontdekken echter pas later in hun leven dat ze kenmerken van beide stoornissen hebben, vaak wanneer ze moeilijkheden ervaren in complexe sociale situaties of moeite hebben met het organiseren van hun dagelijkse taken.


Hoe beïnvloedt de combinatie van ADHD en autisme het dagelijks leven?

Mensen met zowel ADHD als autisme kunnen verschillende uitdagingen ervaren, zoals:


  • Aandachtsproblemen: Moeite met concentreren en gemakkelijk afgeleid worden door externe prikkels.

  • Hyperactiviteit en impulsiviteit: Neiging tot onrustig gedrag en impulsieve beslissingen zonder na te denken over de gevolgen.

  • Sociale en communicatieve uitdagingen: Moeite met het begrijpen van sociale signalen en het onderhouden van relaties.

  • Flexibiliteitsproblemen: Moeite met veranderingen in routines en behoefte aan voorspelbaarheid.

  • Overgevoeligheid voor prikkels: Gevoeligheid voor geluiden, geuren, en aanrakingen, wat kan leiden tot overbelasting.

  • Problemen met organisatie en planning: Moeite met het plannen en organiseren van taken en het inschatten van tijd.


Conclusie

Hoewel ADHD en autisme verschillende stoornissen zijn, kunnen ze vaak samen voorkomen en unieke uitdagingen veroorzaken voor degenen die beide kenmerken hebben. Het begrijpen van de specifieke behoeften en sterke punten van mensen met deze combinatie is cruciaal voor een effectieve ondersteuning en begeleiding. Een professionele diagnose is essentieel om een volledig beeld te krijgen en een passend ondersteuningsplan op te stellen.

26 weergaven0 opmerkingen

コメント


Help autismeportaal up-to-date te houden
Laat een eenmalige donatie achter en krijg toegang tot exclusieve blogs en programma's.

Bedankt dat je ons helpt het verschil te maken!

bottom of page